Markette Satılan 12 Sucuk Markası Hileli Çıktı
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda denetimleri kapsamında yayımladığı son taklit ve tağşiş listesinde vatandaşların en çok tükettiği ürünlerden biri olan sucuğun da hileli üretime konu olduğunu duyurdu.

11-12 Eylül tarihli güncellemede) taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesini yeniledi. Bu listede, market raflarında satılan 12 farklı sucuk markasında hileli üretim tespit edildi. Yapılan laboratuvar analizlerinde, “dana sucuk” etiketli ürünlerde dana eti yerine sakatat (dil, kalp, baş gibi iç organlar), mekanik ayrılmış kanatlı eti, deri dokusu ve sağlığa zararlı katkı maddeleri kullanıldığı ortaya çıktı. Bu ürünler, halk sağlığını doğrudan tehdit ettiği için satış yasağı ve toplatma kararı alındı. Bakanlık, tüketicilerin etiketleri dikkatle incelemesini ve güvenilir markaları tercih etmesini öneriyor.
Tespit Edilen Hileler ve Markalar
Listeye eklenen 12 sucuk markası ve tespit edilen hileler şöyle:
Afyonkarahisar Ceylaner Sucukları (Ertürk Et ve Et Ürünleri Gıda Sanayi Ticaret Ltd. Şti.) – Isıl işlem görmüş piliç sucuk: Mekanik ayrılmış kanatlı eti (Afyonkarahisar).
Afyonkarahisar Efem Sucukları (Ertürk Et ve Et Ürünleri Gıda Sanayi Ticaret Ltd. Şti.) – Isıl işlem görmüş piliç sucuk: Mekanik ayrılmış kanatlı eti (Afyonkarahisar).
Erdal Süt Ürünleri (Ersan Erdal) – Dana sucuk: Sakatat ve bitkisel yağ (Balıkesir).
Halil Ağa (Aft Süt Ürünleri Gıda Pazarlama Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.) – Ayçekirdeği-mısır çeşnili eritme peyniri (sucuk bağlantılı): Kanatlı eti ve nişasta (Konya).
Yaylabeyi Et ve Et Ürünleri Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. – Yaylabeyi marka sucuk: Deri dokusu ve kanatlı eti.
Ürünveren Sucukları (Kuzey Gazi Sucukları) – Kuzey Gazi marka sucuk: Kanatlı eti ve baş eti.
AyBey Süt Ürünleri Gıda Sanayi Ticaret Ltd. Şti. (ErdalBey Çiftliği) – Tam yağlı tulum peyniri (sucuk benzeri et ürünleri): Bitkisel yağ ve nişasta (Aydın).
Ertürk Et ve Et Ürünleri – Dana dilimli sosis (sucuk grubu): Kanatlı eti (İstanbul).
Tasf. Hal. Yaylabeyi Et ve Et Ürünleri – Dilimli ısıl işlem görmüş piliç sucuk: Mekanik ayrılmış kanatlı eti (Son tüketim: 22.06.2025).
Danacı Et Ürünleri (Danacı Gurme Et sucuk) – Sakatat (dil, kalp, baş) kullanımı (Kayseri ).
Ertürk ürünü – Piliç sucuk: Mekanik ayrılmış kanatlı eti.
Yaylabeyi varyantı – Deri ve kanatlı eti karışımı.
Listede Başka Ürünlerde Var
Peynir: Bazı markalarda süt yerine nişasta tespit edildi.
Bal: Glikoz şurubu ve yapay tatlandırıcılar kullanıldığı belirlendi.
Baharat: Bir markada yasaklı boya maddeleri bulundu.Bu sonuçlar, hileli üretimin yalnızca et ürünleriyle sınırlı olmadığını, farklı gıda gruplarında da benzer risklerin bulunduğunu gösteriyor.
Ne Yapmalısınız
Bu markalardan uzak durun: Ürünleri iade edin veya kullanmayın. Sağlığa zararlı maddeler (örneğin, mekanik ayrılmış etler) alerji, sindirim sorunları ve uzun vadede kanser riski taşıyabilir.
Güvenilir alternatifler: Bakanlık onaylı markalar (örneğin, Namet, Aytaç, Cumhuriyet Sucukları gibi testlerden geçenler) tercih edin. Etiketlerde “dana eti oranı %100” ibaresini kontrol edin.
Şikayet için: Tarım ve Orman Bakanlığı’na (Alo 174 hattı) bildirin.