Suriyeliler Gideriyor Kira Fiyatları Düşecek mi
Esed Rejimim düşmesinin ardından Türkiye’deki Suriyeliler ülkesine dönmeye başladı. Suriyelilerin, 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesi sonrasında geri dönmesinin Türkiye’deki kira fiyatlarına olumlu yansıması bekleniyor.

FİYATLAR NORMALLEŞİR Mİ
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan da, “Özellikle kiralık konut tarafında arztalep dengesinin bozuk olması fiyatları artırıyordu. Suriyelilerin boşaltacağı evler sayesinde kiralık konut arzı artacak. Suriyeli İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan da, “Özellikle kiralık konut tarafında arztalep dengesinin bozuk olması fiyatları artırıyordu. Suriyelilerin boşaltacağı evler sayesinde kiralık konut arzı artacak. Suriyeli göçmenler belirli bölgelerde yoğunlaşıyordu. Özellikle o bölgelerde kira fiyatlarının normalleşeceğini ve bir süre stabil kalacağını düşünüyoruz” dedi.
Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’de 3 milyon civarında Suriyeli olduğu belirtiliyor. Tüm Suriyeliler dönerse ciddi sayıda boş daire ortaya çıkar, arz sıkıntısını bir süre ortadan kaldırır. Özellikle Gaziantep Kahramanmaraş Şanlıurfa Adana Hatay Kayseri gibi Suriyelilerin yoğun yaşadığı yerler soluk alır. Arz sıkıntılı olduğu için kiralarda hemen düşüş yaşanmaz ancak kiralar bir süre stabil kalır, artmaz.”
50 BİN KONUTUN BOŞALMASINI BEKLİYORUZ
Emlakçılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Yılmaz, Suriyelilerin sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı İstanbul’un; Zeytinburnu, Fatih ve Esenyurt gibi ilçelerde önemli bir dönüş hareketliliği olduğunu ifade etti. Yılmaz, “Ortalama 50 bin konutun boşalmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Uzmanlara göre Suriyelilerin dönüşü, gayrimenkul piyasasında psikolojik bir etki yaratabilir. Özellikle Suriyelilerin yoğun yaşadığı bölgelerde kira fiyatlarında bir miktar düşüş ya da yatay seyir bekleniyor. Ama bu etkinin sınırlı kalacağı yönünde de ön görüşler var.
Suriyelilerin ülkelerine geri dönmesi, kira fiyatlarında kısa vadede ciddi bir değişim yaratmasa da uzun vadede sınıra yakın illerde daha belirgin etkiler görülebilir.Suriyelilerin dönüşüyle birlikte, ülkelerinde istikrar sağlanması ve ekonomik fırsatların artması bekleniyor.
Fakat Türkiye’de kök salan ve iş hayatında aktif rol oynayan Suriyelilerin dönüş oranı sınırlı kalabilir. Bu durum, gayrimenkul piyasasındaki etkileri daha da tahmin edilebilir hale getiriyor.