Türkiye’de Corona Virüsü Vakaları Artıyor
Türkiye’de COVID-19 vakalarında son dönemde bir artış gözlemleniyor. Sağlık Bakanlığı’nın resmi verileri günlük olarak güncellenmese de (pandemi sonrası raporlama sıklığı azaldı), uzman açıklamaları ve haber kaynakları, özellikle Omicron varyantının alt tipleri (Stratus ve Nimbus gibi) nedeniyle grip benzeri şikayetlerle başvuranlarda COVID-19 pozitifliğinin yükseldiğini belirtiyor. 10 Eylül 2025 tarihli raporlara göre, vaka sayıları yeniden artışa geçmiş durumda ve bu, hastanelerde ağır vakalarda da etkili oluyor. Uzmanlar, özellikle risk gruplarının (yaşlılar, kronik hastalar) dikkatli olmasını öneriyor.

Corona Virüsü Güncel Durum
Vaka Artışı Nedeni: Mayıs ayından beri küresel olarak Omicron alt varyantlarının yayılması, Türkiye’de de etkili. Grip sanılarak başvuran hastaların önemli bir kısmında COVID-19 teşhisi konuluyor. Ağır vakalarda pandemi başındaki gibi tedaviler gerekiyor.
Öneriler: Maske kullanımı, hijyen kuralları ve kapalı ortamlarda mesafe gibi önlemler tekrar vurgulanıyor. Aşı pekiştirme dozları (özellikle 2023 sonrası) yetersiz kalanlarda risk artıyor. DSÖ verilerine göre, küresel test pozitifliği %11’e ulaşmışken, Türkiye de bu dalgadan etkileniyor.
Uzman Görüş ve Açıklamaları
Prof. Dr. Akkoyunlu, “Son bir ay içerisinde polikliniğimizde Covid vakalarının belirgin şekilde arttığını gözlemliyoruz. Grip benzeri semptomlarla başvuran vakaların neredeyse tamamı Covid çıktı. Çoğu vaka hafif seyrediyor; ancak bazı hastaları hastaneye yatırmak ve yoğun bakıma almak zorunda kaldık.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, ağır vakaların yeniden görülmeye başladığını belirterek “Maske ve mesafe sadece bulaşmayı değil, hastalığın ağır seyretmesini de engelliyor” dedi.
Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Hüsrev Diktaş ise Omicron varyantlarının dünyada yeniden hızla yayıldığını ifade ederek “Yüksek ateş, halsizlik, boğaz ağrısı ve tat-koku kaybı bu varyantlarda da gözleniyor” uyarısında bulundu.
Uzmanlar, özellikle ileri yaş, çocuklar ve bağışıklığı baskılanmış bireylerin daha büyük risk altında olduğunun altını çizdi. Dünya genelinde Covid-19’un alt varyantı olan Omicron varyantının alt tipleri olan Stratus ve Nimbus’un giderek yaygınlaştığını dile getiren Doç. Dr. Hüsrev Diktaş da “Mayıs ayı itibarıyla Amerikan verilerine dayanılarak Covid-19’un alt tipi olan Omicron varyantının yeniden tüm dünyada yaygınlaşmaya başladığını görmekteyiz.