Dolar 46,6919
Euro 53,2366
Altın 6.112,73
BİST 14.350,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kayseri 31°C
Açık
Kayseri
31°C
Açık
Çar 32°C
Per 33°C
Cum 33°C
Cts 32°C

Ülkemizde Yaklaşık 35 Bin Kişi Organ Bağışı Bekliyor!

İnsan hayatının kutsal olduğundan hareketle gösterilen duyarlılığın önemli bir şeklini organ bağışı oluşturuyor.

Ülkemizde Yaklaşık 35 Bin Kişi Organ Bağışı Bekliyor!
04/11/2024 12:20
36

İnsan hayatının kutsal olduğundan hareketle gösterilen duyarlılığın önemli bir şeklini organ bağışı oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı’nın Ekim 2024 verilerine göre; ülkemizde 25 bin 246 hasta böbrek nakli, 2 bin 650 hasta karaciğer nakli ve bin 477 hasta kalp nakli bekliyor. Akciğer ve ince bağırsak gibi diğer organların nakilleri için bekleyen hastalar da eklendiğinde toplam 33 bin 498 hastanın organ bağışı için umut taşıdığı görülüyor. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın son 12 yıllık verileri, beyin ölümü gerçekleşen 23 bini aşkın kişiden sadece yüzde 23’ünde organ bağışı yapıldığını gösteriyor. Ayrıca istatistikler ülkemizdeki organ bağışının 2018 yılından bu yana yarı yarıya düştüğünü gösteriyor. 85 milyon nüfusu olan ülkemizde bir yılda sadece 300 kadar organ bağışı yapıldığı belirtiliyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Karakayalı, ülkemizde kadavra bağışının son derece düşük olması nedeniyle organ nakillerinin çoğunun canlı vericilerden yapıldığına işaret ederek  “2024 yılı esas alındığında ülkemizde böbrek ve karaciğer nakillerinin yüzde 90’ının canlı vericilerden yapılması ve kadavra bağışının sadece yüzde  10 gibi düşük bir oranda sınırlı kalması çok üzücü bir durumdur” diyor.

Organ bağışıyla ikinci bir yaşam şansı! 

Bekleme listelerindeki ölüm oranları da göz önüne alındığında, organlara ihtiyacı olan kişilerin hayata tutunmalarının tek yolunun organ bağışı olduğuna işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Karakayalı  “Organ bağışı konusundaki duyarlılık, deyim yerindeyse bir ülkenin temel medeniyet göstergelerinden biridir. Hassasiyet ve kararlılıkla yaklaşarak, organ nakli ihtiyacı olan kişilere ikinci bir yaşam şansı sunma imkanına sahibiz. Bir gün kendimizin veya bir yakınımızın benzer bir sorunla karşı karşıya kalması durumunda ne yapacağımızı ve ne hissedeceğimizi düşünerek hareket etmemiz karar vermemizi daha kolay hale getirecektir” diye konuşuyor.

Dünyadaki zorlu vakalar ülkemizde nakil oluyor!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Karakayalı,   ülkemizde  gerek erişkin gerekse çocuk hasta gruplarında yapılan nakillerde oldukça yüksek başarı oranları elde edildiğine dikkat çekerek “Hatta bu başarılar tüm dünyaca bilindiği için her yıl  üstelik de önemli bir kısmı zorlu vaka olan çok sayıda yabancı hasta nakil olmak için ülkemize geliyorlar. Yurt dışından gelen bu hastaların önemli bir kısmının organ nakli açısından zor vakalar olması da ayrıca dikkate değerdir. Ülkemiz canlı vericili organ naklinde çok başarılı olsa da önemli olan organ bağışının kadavradan yapılmasıdır” diyor. 

Hedef kadavradan organ bağışını artırmak! 

Organ bağışında esas hedefin “kadavradan organ bağışını artırmak” olduğuna dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Karakayalı “Her canlı vericili ameliyat için sağlıklı bir birey de ameliyat ediliyor. Vericinin güvenliği hep birinci sırada tutulup hassasiyet gösterilse de bu ameliyatı yapmak zorunda kalmamak organ nakli ekiplerinin en büyük arzusudur. Kadavra bağış oranları, bir ülkenin toplum sağlığı konusunda duyarlılığının en temel göstergelerinden biridir. Her hastanın uygun canlı verici bulamadığı, kalp gibi bazı organ bekleyen hastalarda canlı verici şansı olmadığı ve bekleme listelerindeki ölüm oranları göz önüne alındığında, bu duyarlılığın yaygınlaştırılması çok önemlidir” diye konuşuyor.

En temel nedeni yetersiz ve yanlış bilgiler!

Ülkemizde organ bağışının çok düşük düşük olmasının en temel nedeninin yetersiz ve yanlış bilgiler olduğuna işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Karakayalı “Örneğin, beyin ölümünün ne anlama geldiği bilinmiyor. Beyin ölümü ‘beyin fonksiyonlarının geri dönüşsüz bir şekilde tamamen durması’ anlamına geliyor. Beyin ölümü yaşayan kişi tıbben ölü kabul ediliyor ve diğer organları yoğun bakımdaki makine desteğiyle sadece kısa bir süre canlı tutulabiliyor. Organ nakli de ancak bu sürede yapılabiliyor. Bu süreç organ bağışı için kullanılabilecek çok önemli bir dönemdir” bilgisini veriyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Karakayalı, ülkemizin organ bağışından nakline kadar tüm süreçte dünyaca kabul edilmiş en güvenli ülkelerden birisi olduğuna dikkat çekerek, organ nakli sisteminin sıkı denetlenen şeffaf bir sistem olduğunu belirtiyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İsmail Reşitoğlu Yayın Yönetmeni – Biyografi İsmail Reşitoğlu, Türkiye’de dijital yayıncılık, haber içerik üretimi ve iş ilanları odaklı platformlar alanında faaliyet gösteren girişimcilerden biri olarak öne çıkmaktadır. Özellikle kurucusu veya yöneticisi olduğu İsvarburada.com ile tanınmaktadır. Eğitim ve Kariyer Başlangıcı İsmail Reşitoğlu’nun eğitim hayatına dair kamuya açık net bilgiler bulunmamakla birlikte, dijital medya ve internet girişimciliği alanında faaliyet göstermesi; teknoloji, içerik üretimi ve SEO (arama motoru optimizasyonu) konularında deneyim sahibidir. Girişimcilik ve Faaliyet Alanları Reşitoğlu’nun ismi özellikle şu alanlarla anılmaktadır: Dijital haber siteleri yönetimi İş ilanı ve kariyer platformları SEO odaklı içerik üretimi Google News & Discover uyumlu yayıncılık Bu kapsamda faaliyet gösteren İsvarburada.com, güncel iş ilanları, kamu personel alımları ve ekonomik gelişmeler gibi konulara odaklanan bir içerik platformudur. İsvarburada.com Projesi İsvarburada.com, Türkiye’de iş arayanlar ile işverenler arasında köprü kurmayı amaçlayan dijital bir platform olarak konumlandırılmaktadır. Sitede yer alan içerikler genel olarak şu başlıklarda toplanır: Kamu ve özel sektör iş ilanları Güncel ekonomik gelişmeler Sosyal destek programları Yerel ve ulusal haber içerikleri Platform, özellikle SEO uyumlu içerik stratejisi ile Google News ve Discover gibi alanlarda görünürlük hedefleyen bir yayın politikası izlemektedir. Dijital Yayıncılık Yaklaşımı İsmail Reşitoğlu’nun projelerinde öne çıkan temel stratejiler: SEO odaklı başlık ve içerik üretimi Trend ve gündem takibi Kullanıcı odaklı hızlı içerik yayını Google algoritmalarına uygun içerik mimarisi Bu yaklaşım, özellikle haber ve iş ilanı sitelerinin kısa sürede geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan temel faktörlerden biridir. Genel Değerlendirme İsmail Reşitoğlu, Türkiye’de dijital içerik üretimi ve iş ilanı platformları alanında faaliyet gösteren yeni nesil internet girişimcileri arasında yer akmaktadır. Özellikle iş ilanı güncel haber ve bilgi paylaşamı odaklı içerik üretimi ve arama motoru optimizasyonu temelli büyüme stratejileri ile dikkat çekmektedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

İsvarburada.com
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.